Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 18/3/2020

Προς

Τους Αιδ. Εφημερίους και τις Ιερές Μονές

της καθ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Έδρας των

Αγαπητοί μου Αδελφοί και Πατέρες,

Όλοι ζούμε από ολίγες ημέρες τώρα ένα γενικό αόρατο πόλεμο κατά της ζωής μας. Είναι η πανδημία του Κορονοϊού.

Βεβαίως οι Χριστιανοί δεν φοβόμεθα τους εχθρούς, φανερούς και αφανείς, γιατί είμεθα ενωμένοι με τον παντοδύναμο και αιώνιον Δημιουργόν Θεόν και Πατέρα πάντων ημών. Και «ει ο Θεός μεθ' ημών, ουδείς καθ ημών». (Ρωμαίους Η 31).

Όμως είναι ανάγκη να προφυλάξουμε και τους αδύναμους Αδελφούς μας, διότι χωρίς να το θέλουμε η να το καταλάβουμε είναι δυνατόν να μεταδώσουμε την ασθένεια του σώματος σε άλλους με την μετ' αυτών συναναστραφή μας, όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί και απεδέχθη η Κυβέρνησίς μας.

Επειδή, λοιπόν, είναι ανάγκη να διαφυλάξουμε τον εαυτόν μας και τους συνανθρώπους μας, πρέπει εκουσίως να πειθαρχήσουμε και με σχολαστικότητα να τηρήσουμε όσα η Κυβέρνησις μας επέβαλε και η Ιερά Σύνοδος δια σημερινής Εγκυκλίου της μας εγνώρισε. Πιστεύω, ότι τίποτε δεν θα χάσουμε, μάλλον θα κερδίσουμε διπλά: Θα ωφεληθούμε, ασκούμενοι στην άσκησι τηρήσεως του περιορισμού των αδυναμιών μας, αλλά και θα ωφελήσουμε με την αγάπη μας τους άλλους, πιστούς και άπιστους. Ελπίζω δε ότι έτσι θα ευαρεστήσουμε και τον Θεόν Πατέρα μας, που «δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν εθυσίασε τον Μονογενή Του Υιόν, ο οποίος «εαυτόν εκένωσε μορφήν δούλου λαβών, εν ομοιώματι ανθρώπων γενόμενος ... και εταπείνωσεν εαυτόν γενόμενος υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού» (Φιλιππισίους Β 3-11) .

Πιστεύω ακόμη ότι έτσι θα αποστομωθούν και οι διάφοροι καλοθεληταί, που είναι έτοιμοι να κατηγορήσουν την Εκκλησίαν και εμάς, ότι εξ αιτίας μας δήθεν πεθαίνουν οι συνάνθρωποί μας.

Προς τούτο, αδελφοί μου, σας παρακαλώ να τηρήσωμε όλοι μας τα εξής :

1. Από σήμερα και μέχρι τις 30 Μαρτίου οι Εκκλησίες μας θα μείνουν κλειστές και δεν θα τελούνται οι καθημερινές Ακολουθίες ούτε οι θείες Λειτουργίες. Όλοι μας, Κληρικοί και Λαϊκοί, για 15 ημέρες θα κάνουμε τις προσευχές μας στο σπίτι μας, που θα γίνη « κατ'οίκον Εκκλησία» (Α Κορινθίους ΙΣΤ 19).

2. Όλοι μας κάθε βράδυ 10 με 10.15 ανάβουμε το κανδήλι μας, θυμιατίζουμε το σπίτι μας και κάνουμε προσευχή δια την υγεία πάντων των ασθενούντων και την απαλλαγήν όλων μας από την προσβολή του κορονοϊού.

Και εάν μεν είναι προς το συμφέρον μας, θα μας απαλλάξη ο Θεός, άλλως θα μας δώση «συν τω πειρασμώ και την έκβασιν» (Α Κορινθίους Ι 13).

3. Γάμοι και βαπτίσεις δεν θα τελούνται.

4. Οι τυχόν κηδείες θα τελούνται με συμμετοχή ολίγων μόνον στενών συγγενών.

5. Τα μνημόσυνα, καλόν είναι να αναβληθούν για μετά το Πάσχα. Αν όμως οι συγγενείς επιμένουν, ας τελεσθούν επί του τάφου με ολίγους στενούς συγγενείς παρόντας.

6. Στα Μοναστήρια μας θα συνεχίσουν να τελούνται όλες οι καθημερινές Ακολουθίες και η θεία Λειτουργία με μεγαλύτερη ζέσι δια να προσεύχωνται για όλους μας. Αλλά κεκλεισμένης της εξώπορτας της Μονής. Δηλαδή χωρίς Προσκυνητάς. Και

7. Πάντες οι Κληρικοί βεβαίως θα είναι άγρυπνοι, θα παρακολουθούν τα γινόμενα στην ενορία τους, θα δέχωνται τα τηλεφωνήματα των ενοριτών τους δια την λύσιν τυχόν εκκλησιαστικών προβλημάτων τους. Το ίδιο βέβαια και η ταπεινότητά μου από τον Μητροπολιτικόν οίκον δια την λύσιν των αποριών σας.

«Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν».

Διάπυρος προς τον Τριαδικόν Θεόν ευχέτης υμών

† Ο Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ