gototopgototop
You are here: ΑΡΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ειδήσεις
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εναρξις λειτουργίας της Σχολής Βυζ. Μουσικής και Αγιογραφίας

E-mail Εκτύπωση PDF

Εκ της Διευθύνσεως της Σχολής Βυζ. Αγιογραφίας και Μουσικής της Ιερᾶς Μητροπόλεως Ηλείας ανακοινούται, ότι έχουν ήδη αρχίσει οι εγγραφές και

Α) από την Τρίτην 1 του μηνός Οκτωβρίου ε. ε. θα αρχίσουν τα μαθήματα της Βυζ. Μουσικής εις τα παραρτήματα αυτής , ήτοι:

1. Τμήμα Πυργου, εις την Αίθουσα της Αποστολικῆς Διακονίας , έναντι του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου, υπεύθυνος καθηγητής είναι ο κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου ( Τηλ. 26210 23533-κινητό 6972728955),

2. Τμήμα Αμαλιάδος, εις το Πνευματικό Κεντρον του Ι.Ν. Αγίου Τρύφωνος Αμαλιάδος. Υπεύθυνοι των τμημάτων είναι οι κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου (τηλέφωνον επικοινωνίας 26210-23533 και κινητό 6372728955), Αλέξανδρος Γεωργουλής( κινητό 6977787454) και Γεώργιος Φουντάς (κινητό 6972095243).

3. Τμήματα Γαστούνης, Λεχαινών και Βάρδας. Υπεύθυνος Τμήματος είναι ο κ. Δημήτριος Θανόπουλος ( τηλέφωνον επικοι-νωνίας κινητό 6933171601 ).

4. Τμήματα Καράτουλα, Λάλα και Λαμπείας. Υπεύθυνος των Τμημάτων είναι ο Αιδεσ. Παντελεήμων Παπαηλιού (τηλέφωνον επικοινωνίας. 26210-33789 και κινητό 69332788123).

5. Τμήματα Δ.Δ. Ελαιώνος. Υπεύθυνος καθηγητής του τμήματος είναι ο κ.Λάζαρος Ασμής, τηλέφωνον επικοινωνίας κινητό 6982097029.

6. Τμήματα Οινόης: Υπεύθυνος τμήματος κ. Γεώργιος Παπαηλιού, τηλέφωνον επικοινωνίας 2621022527 και κινητό 6932111061.

Τα Τμήματα θα αρχίσουν κανονικά από την 1 Οκτωβρίου ε.ε.

 

Στα ανωτέρω Τμήματα δεν έχουν καθορισθή ακόμα οι ημέρες και οι ώρες διδακαλίας. Θα καθορισθούν από τους Καθηγητάς, σε συννενόηση με τους Σπουδαστάς.

Β) Επίσης και φέτος στην Σχολή μας θα λειτουργήσουν Τμήματα παραδοσιακών μουσικών οργάνων με έδρα τον Πυργο και την Αμαλιάδα στις αίθουσες της Σχολής. Υπεύθυνος Καθηγητής θα είναι ο κ. Ευγένιος Βούλγαρης, θα διδάξη τα εξής μουσικά παραδοσιακά όργανα: Πολίτικο Λαούτο, Ταμπουρά, Ούτι,Λύρα, Κανονάκι και κρουστά. Πληροφορίες για τις εγγραφές εις το τηλ. 26210- 23533 , κινητό 6936749364 (κ. Παπαγεωργίου απογευματινές ώρες 7-9).

Σημειώνεται ότι η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας είναι ανεγνωρισμένον επίσημα Σχολείο από το Κράτος.

Γενικός Διευθυντής της είναι ο Καθηγητής Βυζ. Μουσικής κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου.

 

Γ) Επίσης το Σαββατο, 28 Σεπτεμβρίου ε.ε. θα γίνουν οι εγγραφές της Σχολής Βυζ. Αγιογραφίας της Ι. Μητροπόλεώς μας εις το εν Ι. Μονή Εισοδιωτίσσης Αγίου Ιωάννου Πυργου ευρισκόμενον κτήριον της Σχολής και ο καταρτισμός των τμημάτων, από 8.30 π.μ. έως 1 μ.μ. Τα μαθήματα θα αρχίσουν κανονικά από το Σαββατο  5 Οκτωβρίου 2019. Υπεύθυνος του τμήματος είναι ο κ. Νικόλαος Παπαηλιού, τηλ. 2621- 35378 και κινητό 694554992

Παρακαλούνται οι Εφημέριοι της περιοχής, ένθα θα λειτουργήσουν τα Τμήματα και των δύο Σχολών, να ανακοινώσουν εις τούς Μαθητάς των ενοριών των και να παρακινήσουν αυτά δια την συμμετοχήν των εις τα Τμήματα των Σχολών.

Τα μαθήματα αμφοτέρων των Σχολών παραδίδονται ΔΩΡΕΑΝ

( Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως )

Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 20 Σεπτέμβριος 2019 10:09 )
 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΗΛΕΙΑΣ κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ

E-mail Εκτύπωση PDF

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΙΣ

Του Μητροπολίτου Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΥ

 

Νεαρός Θεολόγος εξ Αμαλιάδος και κάτοικος Αμαλιάδος , μέχρι χθες Συνεργάτης μου, δια της από 25-8-2019 προς εμέ επιστολής του, με κατηγορεί πως πιστεύω   και κηρύττω ότι ο Πάπας της Ρώμης και ολόκληρη η Παπική χριστιανοσύνη, αλλά και   πάσαι αι Προτεσταντικαί Παραφυάδες και ο λεγόμενος « παναιρετικός συγκρητιστικός οικουμενισμός», είναι αληθινή Εκκλησία και ΟΧΙ αιρετικές.

Όμως η ανωτέρω βαρυτάτη εις βάρος μου κατηγορία είναι αναληθής και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Διότι ΑΛΗΘΕΙΑ είναι η παρούσα δημόσια δήλωσίς μου :

Εγώ, ο Μητροπολίτης Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ (Παρασκευόπουλος),

Πιστεύω , αποδέχομαι , ομολογώ και κηρύττω, ότι ο Πάπας της Ρώμης και πάντες οι εις αυτόν πιστεύοντες και αυτόν ακολουθούντες αλλά και πάσαι αι Προτεσταντικαί παραφυάδες και οι ακολουθούντες αυτές και ο λεγόμενος « παναιρετικός συγκρητιστικός οικουμενισμός», είναι ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ και δεν αποτελούν   ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ είναι μία, η ΜΙΑ , ΑΓΙΑ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ και ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ Εκκλησία, όπως την ορίζει το Σύμβολο της Πίστεως των Α ης και Β ας Οικουμενικών Συνόδων και όπως ορθώς το αποδέχονται και το ερμηνεύουν οι Μεγάλοι Πατέρες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας .

Ο ΔΗΛΩΝ

† Ο Μητροπολίτης Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 04 Σεπτέμβριος 2019 11:41 )
 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜ.ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

E-mail Εκτύπωση PDF
Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Τ Ι Κ Η Π Α Ν Η Γ Υ Ρ Ι Σ

Την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, εορτή της αποδόσεως της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, εορτάζει και πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Κοιμ. Θεοτόκου Κρυονερίου Αμαλιάδος.

Σημερα Πέμπτη το εσπέρας και ώρα 7 θα τελεσθή Μεγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, όστις θα κηρύξη και τον θείον λόγον.

Αύριον το πρωϊ, κυριώνυμον ημέρα της εορτής, θα τελεσθή ο όρθρος και η Αρχιερατική Θ. Λειτουργία υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, όστις θα κηρύξη και τον θείον λόγον, μετά το πέρας της Θ. Λετουργίας θα πραγματοποιηθή και η λιτάνευσις της Ιερᾶς Εικόνος της Παναγιάς μας μέχρι τα πλατάνια της Μονής.

Εις όλας τας ανωτέρω Ιεράς ακολουθίας θα ψάλη ο συμπατριώτης μας Πρωτοψάλτης κ Γεώργιος Γιαννακόπουλος.

Οθεν παρακαλούνται οι φιλακόλουθοι της Πολεως Αμαλιάδος και της περιοχής όπως συμμετάσχουν τας ως άνω Ιεράς Ακολουθίας προς σωματικήν και ψυχικήν των υγείαν.

Εκ της Ιερᾶς Μονής.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 21 Αύγουστος 2019 11:07 )
 

Αγορά ορθοπεδικής κλίνης

E-mail Εκτύπωση PDF

Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε προς τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη μας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟ ο κ. Νικόλαος Φραγκούλης δια την αγορά μιας ορθοπεδικής κλίνης.

Παρακάτω η Ευχαριστήριος Επιστολή του:

georgoulis

 

Απάντηση Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ σε δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας ΠΡΩΙΝΗ για την Εκκλησιαστική Περιουσία

E-mail Εκτύπωση PDF

Προς Τον αξιότιμον Διευθυντήν της Εφημερίδος ΠΡΩΙΝΗ Πύργου

 Αγαπητέ μου κ. Διευθυντά,

Εδιάβασα στο χθεσινό (6-8-2019) Φύλλο της Εφημερίδος σας ΠΡΩΙΝΗ δημοσίευμα με τον τίτλο ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ και υπότιτλον «Το σαραντάρι των παπάδων και ο ΕΝΦΙΑ των Δεσποτάδων» του κ. Θεοδώρου Κόλλια και επ’ αυτού θέλω να σας πληροφορήσω και δι’ υμών τους Αναγνώστας σας, τα εξής:

1. Εν πρώτοις πρέπει να επισημάνω, ότι δεν είναι δεοντολογικώς ορθό και από κανένα σοβαρό άνθρωπο παραδεκτό να γενικεύεται ένα μεμωνομένο γεγονός του 1874 και να προβάλλεται σήμερα με τέτοιους πηχαίους τίτλους εναντίον των σημερινών ιερέων και Επισκόπων και άρα και εμού προσωπικά.

2. Η Εκκλησία της Ελλάδος, ( δηλαδή η Ιερά Σύνοδος, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, οι 82 Ιερές Μητροπόλεις, και οι 10.000 Ιεροί Ναοί - όλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) έχει πράγματι και σήμερα αρκετή ακίνητη περιουσία και θα έχη πάντοτε, διότι την εμπιστεύονται πολλοί άνθρωποι, οι πραγματικοί άνθρωποι, όπως συμβαίνει και στις ημέρες μας.

3. Η Εκκλησία της Ελλάδος εκουσίως έδωκε - εκτός από την περιουσίαν 415 Μοναστηριών που κατήργησαν με νόμο του 1834 και άρπαξαν οι Βαυαροί – δια την αποκατάστασιν των εκ της Μ. Ασίας Προσφύγων αδελφών μας εκατομμύρια στρέμματα δια τους οικισμούς τους και δια αγροτικό κλήρο. Μόνον η Μητρόπολις Ηλείας τότε έδωκε τα εξής:

α. Τα οικόπεδα του Οικισμού Προσφύγων Πύργου προς τον άγιον Παντελεήμονα και της οδού Μανωλοπούλου, της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου.

β. Οικόπεδα και αγροτικόν κλήρον του οικισμού ΑΓΓΙΝΑΡΑ Γαστούνης, από την Καθολική Γαστούνης.

γ. Τα οικόπεδα και αγροτικόν κλήρον στην Γλύφα Βαρθολομιού από την Μονή της Αγίας Ελεούσης.

δ. Τα οικόπεδα και αγροτικόν κλήρον στην Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης από την Μονή Βλαχέρνας και

ε. Ο προσφυγικός οικισμός στη Νέα Μανωλάδα με οικόπεδα και αγροτικόν κλήρον της Μονής Μ. Σπηλαίου και Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων.

Τέλος σας αποστέλλω και μια τωρινή κατάστασι δωρεών οικοπέδων για Σχολεία κ.λ.π. επί των ημερών μου.

4. Δια την υπάρχουσα σήμερα Εκκλησιαστική αγροτική και δασική περιουσία, που είναι πράγματι αρκετή, πρέπει να σας ειπώ, ότι αυτή δεν αποδίδει στην Εκκλησία σχεδόν ουδέν εισόδημα, διότι το Κράτος αμφισβητεί μέρος της ιδιοκτησίας της, άλλη θεωρεί «διακατεχόμενη» όπως γράφει και ο κ. Κόλλιας στο δημοσίευμα και επομένως δεν είναι εύκολο να αξιοποιηθή και να αποδώση καρπούς. Εκτός του ότι πολλά είναι ήδη καταπατημένα.

Για την Μητρόπολί μας θα σας ειπώ τα εξής:

α) Η Μονή Φραγκοπηδήματος έχει γύρω από την Μονή περίπου 5.000 στρέμματα. Τι ενοίκια παίρνει; Ούτε 10.000 €   το χρόνο.

β) Η Μονή Άνω Δίβρης έχει γύρω από την Μονή 1000 στρέμματα και πέρνει 1.200 € το χρόνο και ένα άλλο χορτολιβαδικό κομμάτι 500 στρεμμάτων στο Κούμανι που εισπράτει 800 € τον χρόνο.

Και γ) Η Μονή Κοιμ. Θεοτόκου Πορετσού Αγραμπέλων έχει μετόχι δασοαγροτολιβαδικής μορφής στις Πόρτες Αχαΐας 3.000 στρεμμάτων και λαμβάνει ως ενοίκιον 1.000 € ετησίως.

5. Δια την αξιοποίησι αυτής της περιουσίας είχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ πραγματοποιήσει ειδικήν συμφωνίαν συνεκμεταλλεύσεως με την Κυβέρνησιν Σαμαρά, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα . Γιαυτό και έκανε νέα Συμφωνία με τον κ. Τσίπρα, η οποία όμως δεν εγκρίθηκε από την Ιεράν Σύνοδον, διότι σ’ αυτήν η Κυβέρνησις Τσίπρα ανακάτεψε και την μισθοδοσία των Κληρικών.

Κάποτε όμως πρέπει να αναγνωρισθή το δικαίωμα της Εκκλησίας, όπως και σε κάθε ιδιώτη, να αξιοποιήση την Εκκλησιαστική της περιουσία όπως αυτή κρίνει.

6. Θέλω να ενημερώσω τους Αναγνώστας σας και δια μία λεπτομέρεια, που αναφέρει στο δημοσίευμά του ο Συνεργάτης σας, ότι δηλαδή η Εκκλησία «έχει ακόμα και μισθομένα βενζινάδικα». Δηλαδή να σας πληροφορήσω, ότι προφανώς εννοεί το βενζινάδικο που ευρίσκεται επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ακριβώς δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού σε οικόπεδο 10 περίπου στρεμμάτων, το οποίον η Εκκλησία της Ελλάδος ήθελε να αξιοποιήση δια την ανέγερσιν ενός σύγχρονου Ξενοδοχείου, αλλά το Κράτος το έχει δεσμεύσει και δεν χορηγεί την σχετικήν άδειαν.

7. Θέλω όμως και πρέπει ακόμη να υπογραμμίσω αυτό, που ο Συνεργάτης σας - εσκεμμένως πιστεύω- δεν μνημονεύει. Ότι δηλαδή η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ένα τεράστιο Κοινωνικό έργο, μεγαλύτερο και από αυτό του Κράτους, το οποίον ιδιαιτέρως τώρα στα 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης της Πατρίδος μας , εφάνη καλύτερα και ουσιαστικά εβοήθησε τους αδυνάτους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως θρησκεύματος και Φυλής , πράγμα που όλοι ομολογούν εκτός από τον Συνεργάτη σας κ. Κόλλια.

Κύριε Διευθυντά,

Κάθε χρόνο σας αποστέλλω, και προς τιμή σας, δημοσιεύετε στην ΠΡΩΙΝΗ τον Κοινωνικόν Απολογισμόν της Μητροπόλεώς μας. Σας τον ξαναστέλνω του 2018 και σας παρακαλώ να τον ξαναδημοσιεύσετε για τον κ. Κόλλια και για όποιον   άλλον Αναγνώστη σας τότε δεν τον ενέγνωσε.

Σας στέλνω όμως και το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 3011/4-7-2019 Εγκύκλιον Σημείωμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος δια του οποίου φαίνεται το γενικώτερον κοινωνικόν έργον όλων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με συνολικές δαπάνες δια το Κοινωνικό της έργο εκατόν είκοσι ενός εκατομμυρίων, πεντακοσίων τριάντα χιλιάδων, και πεντακοσίων δέκα ΕΥΡΩ (121.530.510 €)

8. Δεν πρέπει να τελειώσω βέβαια το Σημείωμά μου αυτό, είναι και τούτο υποχρέωσίς μου, αν δεν σας γνωρίσω και για τους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ και όλα τα άλλα, δια τα οποία ο κ. Κόλλιας αναληθώς και άρα συκοφαντικώς γράφει : « και ενώ λοιπόν ο λαός βαρυγκωμά και υποφέρει με τα μνημόνια και παραμνημόνια, τους φόρους και τα διάφορα χαράτσια, η εκκλησία για όλα τα κινητά και ακίνητα έχει απαλλαγεί από όλα. Ούτε ΕΝΦΙΑ δεν πληρώνει».

Δια τούτο σας αποστέλλω και παρακαλώ να τα δημοσιεύσετε, έστω σε συνέχειες, τα εξής:

α. Το από 28-6-2019 ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος δια την καταβολήν υπ’ αυτής ενιαίου Φόρου εισοδήματος ( ΕΝΦΙΑ) 1. 858.087,0 €, φόρου μισθωμάτων 187.349 € και άλλους φόρους – τέλη 50.290 €.

β. Το από 7-8-2019 Υπηρεσιακόν Σημείωμα του Λογιστηρίου της Μητροπόλεώς μας δια τους φόρους που κατέβαλε στο Κράτος δια το έτος 2018 η Μητρόπολις Ηλείας. Και

γ. Το από 7-8-2019 Υπηρεσιακόν Σημείωμα Λογιστηρίου μας για τους φόρους που κατέβαλαν στο Κράτος οι Μονές της Μητροπόλεώς μας δια το έτος 2018. Παραλείπω τα ποσά που κατέβαλαν για φόρους οι 220 ενοριακοί Ναοί και τα 20 Ίδρύματα της Μητροπόλεώς μας, που δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθούν τούτη την στιγμή τα στοιχεία και τις καταβολές της Μητροπόλεώς μας στο το ΙΚΑ δια τους 558 εργαζομένους, Ιεροψάλτας , Νεωκόρους κ.λ.π.

 

Με ευχές , ευχαριστίες και εκτίμησι

† Ο Μητροπολίτης Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 09 Αύγουστος 2019 10:14 )
 
Σελίδα 1 από 27

Ραδ. Σταθμός Ι.Μ. Ηλείας 107,6FM

radiosima