gototopgototop
You are here: ΑΡΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ειδήσεις
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Search

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Μακεδονία στον Πύργο

E-mail Εκτύπωση PDF

Αγαπητά μου παιδιά,

Χριστιανοί Συμπολίτες μου,

Γνωρίζετε ότι, όταν ο Απόστολος Παύλος ευρίσκετο εις την Τρωάδα της Μ. Ασίας, περί το 50 μ.Χ., είδε όραμα Θεού κατά το οποίον «ανήρ Μακεδών είπε προς αυτόν· Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν». Και ο Απόστολος Παύλος πειθάρχησε στην φωνή του Θεού και αμέσως ήλθε στους Φιλίππους, «ήτις εστι πρώτη της Μακεδονίας... πόλις κολωνία», γράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς στις Πράξεις ( Πράξεις ΙΣΤ 9-12 ). Από τους Φιλίππους ήλθε στην Αμφίπολι, μετά στην Απολλωνία,  (Ανατολικά του σημερινού Λαγκαδά), συνέχεια στην Βέρροια και στην Θεσσαλονίκη, μιλώντας Ελληνικά προς τους Μακεδόνας, αλλά και Ελληνικά έγραψε τις επιστολές του προς τους Θεσσαλονικείς και στους Φιλιππισίους. Γιατί η Μακεδονία ήτο, είναι και θα μείνη Ελληνική.

Ενώ οι Σκοπιανοί ΔΕΝ είναι Μακεδόνες. Είναι Σλάβοι και Αλβανοί, που ήλθαν και κατέλαβαν πολύ αργότερα ένα μικρό μέρος της Ελληνικής Μακεδονίας. Το Κράτος των Σκοπίων, όπως ξέρετε, ιδρύθηκε από τον Τίτο το 1945 με δόλια σκοπιμότητα.

Παιδιά μου,

Οι Έλληνες για την διατήρησι της Μακεδονίας μας έχουμε χύσει ποτάμια αίματος. Ο συμπολίτης μας επίτιμος Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βαρθολομιού κ. Στάθης Σπεντζάρης σε μια επιστολή που εδημοσιεύθηκε στην τοπική μας Εφημερίδα ΠΡΩΤΗ στις 7 Μαρτίου, γράφει προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης: Κύριε Μπουτάρη, ο αδελφός του Πατέρα μου Στάθης Σπεντζάρης, που φέρω το όνομά του, πέντε χρόνια πολέμησε στο Μακεδονικό και εκεί έχυσε το 1912 το αίμα του, για να παραμείνη η Μακεδονία μας Ελληνική και ελεύθερη και για να είσαι εσύ σήμερα Δήμαρχος. Και τώρα προτείνης να αλλάξη και το όνομα του Αεροδρομίου σας από Μακεδονία σε Νίκος Γκάλης; Και καταλήγει: «Πληγωνόμαστε με αυτά που ακούμε και κυρίως από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και από όσους διοικούν το Κράτος και τους θεσμούς του».

Παιδιά μου,

Όταν ο Απόστολος Παύλος από την Μακεδονία μας ήλθε στην Αθήνα, είπε στους Αθηναίους από τον Άρειο Πάγο: Ο Θεός «ο διδούς πάσι ζωήν και πνοήν ...εποίησε εξ ενός αίματος παν έθνος ανθρώπων κατοικείν επί παν το πρόσωπον της γης... ορίσας και τας οροθεσίας της κατοικίας αυτών, ζητείν τον Κύριον, ει άρα γε ψηλαφήσειαν αυτόν και εύρειεν και γε ου μακράν από ενός εκάστου ημών υπάρχοντα. Εν αυτώ γαρ ζώμεν και κινούμεθα και εσμέν» ( Πράξεις ΙΖ 26-27 ).

 

Τα ίδια λόγια θέλω να επαναλάβω και εγώ σήμερα σε σας, σ’όλους τους Έλληνες, στους Σκοπιανούς και σ’ όλον τον κόσμο: Ότι, όλοι οι άνθρωποι έχουμε ένα Θεόν Πατέρα Δημιουργόν του παντός και ότι όλοι οι άνθρωποι καταγόμαστε από τον Αδάμ και την Εύα, άρα είμαστε ένα αίμα, αδελφοί μεταξύ μας.

Ότι, ο Θεός εξ αιτίας των αδυναμιών των ανθρώπων καθώρισε τα όρια του κάθε Έθνους, δια να έχουν ειρήνην μεταξύ τους, μετά την αυθάδειά τους να φθάσουν στον Θεόν με τον πύργον της Βαβέλ.

Ότι, ο Χριστός Σαρκωθείς έφερε την ειρήνη στους ανθρώπους και ότι για να επικρατήση η ειρήνη στην ανθρωπότητα, πρέπει να γνωρίσουν οι άνθρωποι τον Θεόν, να τον αναγνωρίσουν ως μόνον Σωτήρα τους και να εφαρμόζουν στην ζωή τους το πανάγιο θέλημά Του. Γιατί αν προσπαθή ο ένας να βγάλη το μάτι του αλλουνού, τότε όλοι ασφαλώς θα πονέσουν και θα καταστραφούν.

Άλλωστε πρέπει να μη ξεχνάμε, ότι «ουκ έχομε ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλουσαν επιζητούμεν» ( Εβραίους ΙΓ 14 ). Και ότι «ουκ έστιν ημίν η πάλη προς αίμα και σάρκα» ( δηλαδή προς τους συνανθρώπους μας ), αλλά προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, προς τα πνευματικά της πονηρίας εν τοις επουρανίοις» ( Εφεσίους ΣΤ 12 ). Δηλαδή προς τους δαίμονας και τα όργανά τους.

Επομένως, προς όλους εσάς, που συγκεντρωθήκατε σήμερα εδώ για την Μακεδονία μας που είναι μία και είναι Ελληνική και θα μείνη Ελληνική, αλλά και προς όλους όσους σας βλέπουν αυτήν την στιγμήν από τις τηλεοράσεις και σ’όσους σας ακούνε από τα Ραδιόφωνα, αυτή είναι η πατρική μου συμβουλή:

«Αναλάβετε την πανοπλίαν του Θεού, ίνα δυνηθήτε αντιστήναι εν τη ημέρα τη πονηρά» ( Εφεσίους Στ 13). Ειρήνη πάσι. «Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε» ( Φιλιππισίους Δ 5 ).

† Ο Μητροπολίτης Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ

 

Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ δια το Πανηλειακό Συλλαλητήριο για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

E-mail Εκτύπωση PDF
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ερωτηθείς από τον Δημοσιογράφο Παναγιώτη Δημητρακόπουλο δια το προγραμματισμένο Πανηλειακό Συλλαλητήριο για την Μακεδονία μας την Κυριακή 18 Μαρτίου , εδήλωσε:

« Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική. Οι γείτονές μας Σκοπιανοί δεν είναι Μακεδόνες. Γιατί οι Μακεδόνες από αρχαιοτάτων χρόνων ήσαν Έλληνες και μιλούσαν Ελληνικά.Γιαυτό και οι Μακεδόνες, ως Έλληνες, ελάμβαναν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες στην Ολυμπία μας από της ιδρύσεώς τους , από το 776 π.Χ. Η ιστορία το βεβαιώνει. Τώρα στο ειδικώτερο ερώτημά σου, κ. Δημητρακόπουλε, σου απαντώ:

Βεβαίως η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας θα λάβη μέρος στο Πανηλειακό Συλλαλητήριο, που συνδιοργανώνουν οι Φορείς του Πύργου και όλης της Ηλείας, γιατί Ηλείοι είναι όλα τα Μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας. Δια τούτο συνιστώ σ'όλους τους Ηλείους, Κληρικούς και Λαϊκούς, να παρευρεθούν, ώστε Πανηλειακά να τονισθή η αλήθεια ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική.

Μόνον συνιστώ: Η εκδήλωσις να μη χρωματισθή με κόμματικά χρώματα και να είναι κατά πάντα ειρηνική και ευγενική, ως αρμόζει στους Ηλείους Ορθοδόξους Χριστιανούς».

 

Επίσημη επίσκεψις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β΄ στην Ηλεία

E-mail Εκτύπωση PDF

Επίσημη επίσκεψη στην Ηλεία θα πραγματοποιήσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β΄από 17 έως 22 Ιανουαρίου 2018  στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης της φιλοξενίας 415 παιδιών στην Ηλεία  το 1974-1975.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επισκέψεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου έχει Ως εξής:

Τετάρτη 17-1-2018. Άφιξις Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β΄ εις Πύργον.

 • Ωρα 6-8 μ.μ.: Χοροστασία του Μακαριωτάτου κατά την Ακολουθίαν του Μεγάλου Ἑσπερινου εις τον πανηγυρίζοντα Ι. Ναόν Αγ. Αθανασίου Πύργου.

Πέμπτη 18-1-2018.

 • Ωρα 7.45 – 11.00 π.μ.: Πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β΄εις τον πανηγυρίζοντα Ιερόν Ναόν Αγίου Αθανασίου Αμαλιάδος, Πολιούχου της.
 • Ωρα 12.15 μ.μ.: Τρισάγιον εις Φραγκαβίλλαν Αμαλιάδος επί του τάφου του αειμνήστου Μητροπολίτου Ηλείας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, εμπνευσθέντος και υλοποιήσαντος την φιλοξενίαν των 415 παιδιών της Κύπρου στην Ηλεία.
 • Ωρα 1 μ.μ.: Επίσημον Γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ από τον Δήμαρχον Ήλιδος (Αμαλιάδας) κ. Χρίστον Χριστοδουλόπουλον.
 • Ωρα 7.00 μ.μ.: Υποδοχή του Μακαριωτάτου ΑρχιεπισκόπουΚύπρου κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ από τον Δήμαρχον Πύργου κ. Γαβρίλη Λιατσή εις το Δημαρχεῖον Πύργου καί απονομή εις τον Μακαριώτατον της υψίστης τιμής του Δήμου.

Παρασκευή 19-1-2018.

 • Ωρα 11 π.μ.: Επίσκεψις Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ εις τον ιστορικόν Ναόν Παναγίας Καθολικής Γαστούνης και ευλογία υπ' Αυτού των φιλοξενουμένων εις το ομώνυμο Ίδρυμα ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.
 • Ωρα 7 μ.μ.: Υποδοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ εις το Οἰκοτροφείον Θηλέων η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ Πύργου, όπου παρέμειναν πολλά από τα κορίτσια της Κύπρου κατά την Φιλοξενίαν τους στην Ηλεία το 1974-1975.

Σάββατο 20-1-2018.

 • Ωρα 10 π.μ.: Υποδοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ από τον Δήμαρχον Αρχαίας Ολυμπίας κ. Εὐθύμιον Κοτζιά εις το Δημαρχείον καί ξενάγησις του Μακαριωτάτου εις το Μουσείον της Αρχαίας Ολυμπίας και τους Αρχαιολογικούς Χώρους αυτής. Εν συνεχείᾳ επίσκεψις Μακαριωτάτου εις τον Ι. Ναόν Αγίας Κυριακής Αρχαίας Πίσσας και τον Βρεφονηπιακόν Σταθμόν Καράτουλα, τα οποία εκ θεμελίων ανήγειρε ο Μακαριώτατος Κύπρου κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β΄μετά τις καταστροφικές φωτιές της Ηλείας το 2007.
 • Ωρα 1 μ.μ.: Επίσκεψις του Μακαριωτάτου εις την ιστορικήν Ιεράν Μονήν Παναγίας Κρεμαστής.
 • Ωρα 7.00 μ.μ.: Επίσκεψις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ εις την ιστορικήν Ιεράν Μονήν Κοιμ.Θεοτόκου Σκαφιδιάς.

Κυριακή 21-1-2018.

 • Ωρα 7.30 – 10.30 π.μ.: Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν Αγίου Νικολάου Πύργου και εν συνεχεία , ώρα 10.30 π.μ. τέλεσις ιερού Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του αειμνήστου Μητροπολίτου Ηλείας κυρού ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και πάντων των κεκοιμημένων Ηλείων, οίτινες εφιλοξένησαν παιδιά της Κύπρου το 1974-1975.
 • Ωρα 1.00 μ.μ.: Παράθεσις επισήμου γεύματος εις τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Κύπρου κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΝ και τον Εξωχότατον Υπουργόν Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστα Καδή και των συνοδειών αυτών από τον Μητροπολίτην Ηλείας κ. Γερμανόν.
 • Ωρα 5 μ.μ.: Υποδοχή υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ της θαυματουργού Εικόνος του Ιερομάρτυρος Αγίου Χαραλάμπους, Πολιούχου Πύργου, εις τον Ι.Ναόν Αγίας Κυριακής Πύργου και χοροστασία αυτού κατά την Ακολουθίαν του Εσπερινού επί τῇ μεταφορά της ιεράς εικόνος του Αγίου Χαραλάμπους από το Παρεκκλήσιον αυτού εις τον Ιερόν Ναόν Αγίας Κυριακής.
 

Εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης στην Κύπρο για την φιλοξενία 415 προσφυγόπουλων της Κυπριακής τραγωδίας του 1974

E-mail Εκτύπωση PDF

kypros_antiprosopeia 02Την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ωλένης κ. Αθανασίου (Ιερά Μητρόπολις Ηλείας) και Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία 415 προσφυγόπουλων της Κυπριακής τραγωδίας του καλοκαιριού του 1974, στην Ηλεία και ευρύτερα στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας αναπέμφθηκε δέηση υπέρ υγείας των ζώντων ευεργετών και των παιδιών που φιλοξενήθηκαν το 1974. Κατόπιν τελέστηκαν μνημόσυνα του μακαριστού Μητροπολίτου Ηλείας Αθανασίου και όλων των τεθνεώτων ευεργετών και Κυπρίων μαθητών.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστας Καδής, ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο Εκπρόσωπος του Πρέσβη της Ελλάδος, κ. Αναστάσιος Κωνσταντάρας, ο Δήμαρχος Γερίου, κ. Νεόφυτος Παπαλαζάρου, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο πρώην Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Λάζαρος Σαββίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Προκόπης Μαυραγάνης, οι Πρόεδροι κατεχόμενων κοινοτήτων, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Δρ Κυπριανός Λούης, ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Δρ Χρίστος Χατζηαθανασίου, ο Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Ανδρέας Θεοδωρίδης κ.ά.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναφέρθηκε, στην ομιλία, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής, η οποία μας δείχνει ότι στο κέντρο της αγάπης του Θεού είναι ο άνθρωπος. Το Ευαγγέλιο μας δείχνει ότι δεν πρέπει να χάνουμε την ουσία των πραγμάτων, δηλαδή να μη λησμονούμε ότι το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο. Ακολούθως, ο Μακαριώτατος έκφρασε την ευγνωμοσύνη του και τις ευχαριστίες όλου του λαού μας προς την Μητρόπολη Ηλείας, η οποία, με επικεφαλής τον τότε Μητροπολίτη Αθανάσιο, το 1974 δέχθηκε 415 προσφυγόπουλα σαν να ήταν δικά της παιδιά. Είχαμε τη συμπαράσταση του Ελληνικού λαού σε εκείνες τις δύσκολες εποχές για την πατρίδα μας, γι΄ αυτό τα παιδιά εκείνα, τα οποία σήμερα μεγάλωσαν, θυμούνται με ευγνωμοσύνη την ευγένεια και την αγάπη του και προσφέρουν σήμερα τις ευχαριστίες τους, με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας μίλησαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστας Καδής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος  και από μέρους των παιδιών που φιλοξενήθηκαν τότε, ο Βουλευτής Λάρνακας του ΑΚΕΛ κ. Γιώργος Γεωργίου.

Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του Ναού και σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από παιδιά Δημοτικού Σχολείου Αρχαγγέλου.

Τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017, η αντιπροσωπεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, kypros_antiprosopeia 01με επικεφαλής τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο, ξεναγήθηκε στα αξιοθέατα της παλαιάς πόλης της Λευκωσίας, προσκύνησαν στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, όπου το Μαυσωλείο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, των Μητροπολιτών, των κληρικών και λαϊκών Εθνομαρτύρων του 1821.

Ακολούθως, επισκέφθηκε την Πινακοθήκη στο Λεβέντειο Μουσείο και το τελευταίο φυλάκιο στη γραμμή αντιπαράταξης στην περιοχή της Φανερωμένης.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου εκεί τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Συλλούρης. Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη ξεκίνησε με πρόσκληση του Προέδρου να παραστεί ο Επίσκοπος Ωλένης και η επίσημη αντιπροσωπεία στην αίθουσα συνεδριάσεων της ολομέλειας του Κοινοβουλίου. Διεκόπη, για λίγα λεπτά, η συζήτηση της ολομέλειας και ο Πρόεδρος ενημέρωσε το σώμα για την παρουσία του Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου μαζί με τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, στο Κοινοβούλιο, καθώς και το λόγο που βρίσκεται αυτές της ημέρες στην Κύπρο η αντιπροσωπεία από την Ηλεία.

Όλοι οι βουλευτές με χειροκρότημα εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς την Εκκλησία της Ελλάδος και ιδιαίτερα στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας για τη φιλοξενία μαθητών εκτοπισμένων οικογενειών το 1974.

Κατόπιν, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας στο Γραφείο του. Μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος ευχαρίστησε τον κ. Συλλούρη για τη σημερινή συνάντηση και την τιμητική υποδοχή στο Κοινοβούλιο. Υπογράμμισε με έμφαση ο Ωλένης Αθανάσιος ότι αυτή η τιμή έχει αποδέκτες την Εκκλησία της Ελλάδος και όλο τον ελληνικό λαό.

Κατά τη συνάντηση παρευρέθηκαν, επίσης, ο Βουλευτής Ακέλ, κ. Γιώργος Γεωργίου και ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Παύλος Μυλωνάς, οι οποίοι αισθάνονται ευγνώμονες που φιλοξενήθηκαν από την Εκκλησία στην Ελλάδα το 1974.

Ακολούθως, έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων σε ανάμνηση της επίσκεψης στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

ΠΗΓΗ: Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 

Μαρτυρίες που συγκλονίζουν - 415 προσφυγόπουλα της κυπριακής τραγωδίας του 1974 στην Ηλεία

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Μια άγνωστη πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

kypros 01

 

 

 

 

 

 

Όταν η αγάπη γεμίζει τις καρδιές και η ψυχή υπερυψούται, ο χρόνος σταματά, το παιδί, μεσήλικας πια, ξανά παιδί με την ευγνωμοσύνη προς αυτούς που το αγκάλιασαν, όταν οι γονείς αδυνατούσαν να του προσφέρουν αυτά που ήθελαν, ανέπαφη, αμόλυντη μακριά από έπαρση και κοινωνική θέση.

Την Κυριακή το πρωί, τα προσφυγόπουλα του 1974, που στοιβάχτηκαν στο πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά το Σεπτέμβρη του 1974 και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στην Ηλεία, όπου φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες για ένα χρόνο, τίμησαν και ευχαρίστησαν τους υπέροχους ανθρώπους, που άνοιξαν την πόρτα της καρδιάς και του σπιτιού τους και τους πρόσφεραν οικογένεια και σχολείο, μεταμορφώνοντας το φόβο τους σε διδάγματα αγάπης και ανθρωπιάς.

Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους έφυγαν από τη ζωή, τα προσφυγόπουλα θα τους επισκεφθούν στην τελευταία τους κατοικία στις 21 Ιανουαρίου, στην Ηλεία για να εκφράσουν ταπεινά την ευγνωμοσύνη τους.

Στην εκκλησία Της του Θεού Σοφίας, το Υπουργείο Παιδείας, η  Αρχιεπισκοπή Κύπρου  σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ηλείας και το Υπουργείο Παιδείας, πραγματοποίησαν εκδήλωση ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία 415 προσφυγόπουλων της κυπριακής τραγωδίας του 1974 στην Ηλεία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέσθηκε  Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, με τους Επισκόπους, Ωλένης Αθανάσιο και Μεσαορίας Γρηγόριο, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή. Μνημονεύτηκαν επίσης από τους ιεράρχες οι θανόντες άνθρωποι που φιλοξένησαν παιδιά και ο κεκοιμημένος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος, που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία και την ευθύνη για τη φιλοξενία των παιδιών.

Μεταξύ των 415 παιδιών και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ επαρχίας Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος σε ομιλία του μετά το Συλλείτουργο είπε πως υλοποιείται ένα ανεκπλήρωτο ηθικό χρέος.

Γυρνώντας τη μνήμη του στο Σεπτέμβρη του 1974, βουρκωμένος, είπε ότι ο φόβος και η αβεβαιότητα εκείνου του μαύρου καλοκαιριού άφησαν τις χαροκαμένες και αλαφιασμένες από τα δεινά του πολέμου Κύπριες μανάδες να κατευοδώσουν τα παιδιά τους για ένα άγνωστο προορισμό.

Παραθέτοντας λακωνικά την ιστορία, είπε πως μια λιτή ανακοίνωση στον Τύπο, ανέφερε ότι ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης θα φρόντιζε να φιλοξενηθούμε σε ιδρύματα κάποιοι και άλλοι σε οικογένειες. Πρόσθεσε ότι όλα προχώρησαν χωρίς πολλές λεπτομέρειες και διαδικασίες και θυμήθηκε πως όσα παιδιά μαζεύτηκαν πάνω στο πλοίο εκείνη την ημέρα καταμετρήθηκαν και σάλπαραν με μόνο συνοδό τον επιθεωρητή δημοτικής εκπαίδευσης Τάκη Χριστοδουλίδη.

«Άγνωστοι τότε ανάμεσα μας. Στοιβαγμένοι απάνω στο πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά. Με βλέμμα απλανές, κάποιοι μαζεύονταν απόμερα και άκουγες το συριστό κλάμα τους. Μακριά από τους δικούς μας, κάποιων είχαν σκοτωθεί και άλλων αγνοούνταν. Μακριά από τον όλεθρο του πολέμου», είπε προσθέτοντας ότι το απερίγραπτο δέος που ένιωσαν πιάνοντας το λιμάνι του Πειραιά, μετασχηματίστηκε σε πέπλο στοργής και απέριττης αγάπης σ’ όλη τη διαδρομή προς τον Πύργο.

Σε κάθε στάση του λεωφορείου, αγκαλιές, κλάματα, λόγια συμπαράστασης, αλλά και θυμού, που η Ελλάδα δεν μπόρεσε να ανακόψει το κακό που μας βρήκε, είπε συνεχίζοντας την αφήγηση ο κ. Γεωργίου.

Θυμήθηκε ότι κάποιοι έμειναν σε ιδρύματα και άλλοι σε οικογένειες, αφού «οι φτωχοί άνθρωποι, αγρότες και μεροκαματιάρηδες άνοιξαν τα σπιτικά τους, μα πιο πολύ την ψυχή τους και μας ζέσταναν για μια χρονιά».

Ο Βουλευτής είπε επίσης ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στα χώματα της Ηλείας, ως ταπεινοί προσκυνητές για να καταθέσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε αυτούς τους ανθρώπους, ζωντανούς και τεθνεώτες. «Για να ανταμώσουμε με ένα κομμάτι του εαυτού μας. Για να ξανανιώσουμε Άνθρωποι, συμπλήρωσε.

Ο Δημήτρης Πανουργιάς, από την Αμαλιάδα, που φιλοξένησε τα αδέλφια Κώστα και Κούλα, γύρισε τη μνήμη του πίσω και είπε πως μέχρι που τα λεωφορεία έφθασαν στην Αμαλιάδα δεν ήξερα, όπως κανένας μέχρι εκείνη τη στιγμή τίποτε για τη φιλοξενία.

Είδαμε τα λεωφορεία το ένα πίσω από το άλλο, ο κόσμος τα «είχε χάσει» είπε και αφηγήθηκε την ιστορία μιας γριούλας, η οποία όπως ανέφερε είχε ένα περιπτεράκι και πήρε ένα κιβώτιο γαριδάκια και τα μοίραζε στα παιδιά.

Ο κ. Πανουργιάς πρόσθεσε πως γνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες της γριούλας της έστειλε χρήματα για τα γαριδάκια με ένα γνωστό του παιδάκι από την Ηλεία, τα οποία και κράτησε.

Παρόλο που ο ίδιος είχε δύο δικά του παιδιά, ένα 6 ετών και δεύτερο πέντε μηνών, είπε πως τα προσφυγόπουλα μας έδωσαν ζωή, βουρκωμένος και ζητώντας συγνώμη για τη συγκίνηση.

Συνεχίζοντας, είπε πως βλέποντας την ταλαιπωρία των προσφυγόπουλων που πήγαιναν από το ένα σπίτι στο άλλο αποφάσισε και πήγε σε ένα παπά στον οποίο είπε πως θέλει να πάρει στο σπίτι του δύο παιδιά.

Ο Παπάς, είπε, ενημέρωσε τον Μητροπολίτη Αθανάσιο και στη συνέχεια πήρε την οικογένεια μου και πήγα στον Πύργο και στον Μητροπολίτη, που μου έδωσε την Κούλα και πρόσθεσε πως γύρεψε και το δεύτερο παιδί το οποίο δεν ήταν εκεί αλλά ήταν στο οικοτροφείο της Βάρδας. Ανέφερε ότι πήρε την Κούλα και στη συνέχεια πήγε στο οικοτροφείο για να βρει τον Κωστάκη, που ήταν δύσκολος στην αρχή.

Ο κ. Πανουργιάς είπε ότι αγαπήσαμε τα παιδιά πολύ, μας δίδαξαν πολλά πράγματα. Ανέφερε επίσης πως για έξι μήνες φιλοξενούσαμε και μια οικογένεια, μητέρα – πατέρα και τα δύο κοριτσάκια τους.

«Εξι μήνες μέσα στο σπίτι μου είμαστε εννιά άτομα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Κούλα και ο Κώστας μετά από ένα χρόνο φύγανε, αλλά τις δύο κοπέλες – τον πατέρα και τη μάνα τους τα κράτησα στην Αμαλιάδα, που αγωνίστηκαν για 40 χρόνια.

Κάποιες φορές κάναμε και τον καραγκιόζη για να χαμογελάσουν τα παιδιά, είπε προσθέτοντας ότι είχε επινοήσει τη χρηματική ανταμοιβή για τα τρία μεγαλύτερα παιδιά που είχε στο σπίτι του, ώστε να τρώνε το φαγητό τους.

«Σήμερα πήγα και στον τάφο του πατέρα των παιδιών μου», προσθέτοντας πως θεωρεί  και τα έξι παιδιά, παιδιά του.

Η Κούλα είπε πως είναι ο δεύτερος μπαμπάς και η δεύτερη μαμά, ενώ ο Κώστας (Κακουλλής) είπε ότι μετά τον πόλεμο και τον αναβρασμό που επικρατούσε, οι γονείς μας αφού μας ρώτησαν -και χωρίς να καταλάβουμε γιατί απαντήσαμε ναι- μας ανέβασαν στο πλοίο Πάτρα με προορισμό τον Πειραιά.

Ο κ. Κακουλλής είπε ότι στο λιμάνι του Πειραιά πήρε από το χέρι τη μικρότερη αδελφή του και τον εξάδελφο του, ώστε να μπουν και οι τρεις στο ίδιο λεωφορείο και να καταλήξουμε στον ίδιο τόπο.

Θυμήθηκε πως κατά τη διαδρομή προς την Ηλεία, το λεωφορείο σταματούσε σε κάθε χωριό, όπου οι κάτοικοι θα μπορούσε να ειπωθεί ότι «μας υποδέχονταν με τιμές, μας αγκάλιαζαν, μας φιλούσαν μας έδιναν μπισκότα».

Καταλήξαμε στην Αγία Φιλοθέη, όπου μείναμε περίπου 15 ημέρες. Μετά τις 15 ημέρες άνοιξε η μεγάλη αίθουσα όπου έρχονταν γονείς για να πάρουν παιδιά να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους. «Στην αρχή ήμουν αρνητικός, όμως με έπεισε η αδελφή που πήγε σε οικογένεια, όταν η ίδια οικογένεια ζήτησε να φιλοξενήσει δύο παιδιά. Δέχθηκα και ποτέ δεν το μετάνιωσα», πρόσθεσε.

Συγκλονιστική και η ιστορία του Γιώργου Κυπριανού, που ήταν άλλο ένα από τα 415 παιδιά.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο πατέρας του έστειλε τα 2 από τα 9 του παιδιά στην Ελλάδα, τον ίδιο, μαθητή 4ης δημοτικού, και τον αδελφό του Κύπρο, ηλικίας 6ης δημοτικού, ο οποίος κατέληξε στο Παμπάφειο οικοτροφείο στη Θεσσαλονίκη και αυτός (ο Γιώργος) στην οικογένεια Καρβουνιάρη.

Συνεχίζοντας είπε πως ο αδελφός του δεν μπορούσε να αντέξει τη διαμονή στο οικοτροφείο, το έσκασε και με οτοστόπ «και ήρθε και με βρήκε στη Βάρδα Ηλείας, που με φιλοξενούσε η οικογένεια του οικοδόμου Καρβουνιάρη, που είχε ο ίδιος πέντε παιδιά».

Ο κ. Καρβουνιάρης ζει, αλλά δυστυχώς χάσαμε τη Διαμαντούλα μας, είπε.

Ο εκπαιδευτικός Παύλος Σεμελίδης που συνόδευσε άλλη ομάδα Παιδιών στην Πάτρα, είπε πως τον ειδοποίησε ο τότε Δήμαρχος Λάρνακας Αννίβας Φράνσις λέγοντας ότι στην Πάτρα θέλουν να φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα. Μας ανατέθηκε να εντοπίσουμε τα παιδιά που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη και  να τα μεταφέρουμε στην Πάτρα. Όταν μεταφέραμε τα παιδιά τα υποδέχθηκαν και τα φιλοξένησαν για ένα χρόνο και είμαστε υπόχρεοι σε αυτούς τους ανθρώπους που μας βοήθησαν, συμπλήρωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μιλώντας μετά το συλλείτουργο είπε ότι οι Ελληνες πολίτες με ανιδιοτέλεια, σεβασμό και πολύ αγάπη, δέχθηκαν τα προσφυγόπουλα ως δικά τους παιδιά, τους πρόσφεραν θαλπωρή και αγάπη με ταυτόχρονο σεβασμό προς τους πρόσφυγες γονείς τους.

Είχαμε τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στη συμφορά του 1974 και τα παιδιά του 1974, άνδρες και γυναίκες σήμερα θυμούνται πάντα την αγάπη που τους έδειξαν οι ιερείς και κάτοικοι του Πύργου Ηλείας.

Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής είπε ότι το Υπουργείο του και η Εκκλησία με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης τιμούν τους ανθρώπους και την Μητρόπολη Ηλείας που για μια ολόκληρη χρονιά φιλοξένησαν 415 παιδιά προσφύγων.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι τα παιδιά αρχικά μεταφέρθηκαν στο οικοτροφείο Βάρδας και στη συνέχεια φιλοξενήθηκαν είτε σε οικοτροφεία ή σε οικογένειες όπου είχαν την ευκαιρία να πάνε σε κανονικό σχολείο και να μένουν σε κανονικά σπίτια.

Είπε στη συνέχεια ότι την οργάνωση και τη μεταφορά των παιδιών είχε αναλάβει εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, ο Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης της Επαρχίας Αμμοχώστου Χριστάκης Χριστοδουλίδης.

Η  πρωτοβουλία, αναλήφθηκε τις δύσκολες εκείνες μέρες και ώρες, κατά τις οποίες ένα ολόκληρο κράτος και χιλιάδες οικογένειες προσφύγων, η κάθε μια χωριστά, μετρούσαν τις πληγές και τις απώλειές τους, αναζητώντας τη δύναμη και το κουράγιο, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν χωρίς να χάνουν την ελπίδα τους, σημείωσε.

Ο κ. Καδής είπε πως η φιλοξενία των παιδιών αποτελεί άλλη μια πτυχή της κυπριακής τραγωδίας, προσθέτοντας πως το παράδειγμα της Μητρόπολης Ηλείας ακολούθησαν και άλλες Μητροπόλεις στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός Παιδείας ευχήθηκε όπως ο Ελληνισμός καταφέρει να αντεπεξέλθει στις προσκλήσεις ώστε να προσφέρει ένα πολύ καλύτερο μέλλον και προοπτικές στις νέες γενιές.   

Ο Επίσκοπος Αθανάσιος είπε πως η μητέρα Ελλάδα δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη στο δράμα των Κυπρίων προσθέτοντας ότι η ελληνική Εκκλησία έσπευσε να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η εισβολή.

Υπενθύμισε τη συνεισφορά των Κυπρίων στον αγώνα του 1940 και τη βοήθεια προς την Ηλεία από την Κύπρο μετά τις καταστροφές των πυρκαγιών του 2007.

Ο Επίσκοπος Αθανάσιος, υπενθύμισε την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην Ηλεία και την ανακατασκευή από δύο εκκλησιών και του νηπιοβρεφοκομικού σταθμού της Μητρόπολης Ηλείας με δαπάνες της κυπριακής Εκκλησίας.

Πηγή: Offsite.com.cy

Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 15 Δεκέμβριος 2017 09:55 )
 
Σελίδα 1 από 23

Ραδ. Σταθμός Ι.Μ. Ηλείας 107,6FM

radiosima