gototopgototop
You are here: ΑΡΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ειδήσεις ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ - Καταδίκη γιά συκοφαντική δυσφήμηση
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ - Καταδίκη γιά συκοφαντική δυσφήμηση

E-mail Εκτύπωση PDF

Άλλη μια δικαίωση για τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο

Την 28-11-2016, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πατρών εκδικάσθηκε έγκληση του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, και Προέδρου του Ιδρύματος «ΜΟ.Φ.Η Γ. Καπουρδέλη - Ι. Ξύκη», κατά του Ιωάννη Πορφύρη για συκοφαντική δυσφήμηση. Στο Δικαστήριο αποδείχθηκε η ενοχή του κατηγορουμένου και καταδικάσθηκε σε δεκαοκτώ (18) μήνες φυλάκιση (με αναστολή).

Η δίκη αφορούσε την υπόθεση της δωρεάς του Ιωάννη Ξύκη και συγκεκριμένα τα συκοφαντικά δημοσιεύματα του κατηγορουμένου Ιωάννη Πορφύρη, στις 28-9-2013 και 7-10-2013, στα οποία παρουσίαζε την ανυπόστατη, χαλκευμένη και εκ του μηδενός κατασκευασμένη συκοφαντία κατά του Μητροπολίτη, δευτερευόντως και κατά των υπολοίπων μελών του Ιδρύματος, για δήθεν κατάχρηση των χρημάτων της δωρεάς.

Πρέπει να σημειωθή ότι οι έλεγχοι από το Υπουργείο των Οικονομικών, από το ΙΚΑ, από την ΔΟΥ Αγρινίου που προκλήθηκαν τότε από τις καταγγελίες, απέδειξαν άψογη την διαχείριση του Ιδρύματος.

Ακολούθησε η υπ' αριθμ. 65/2014 Διάταξη της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Μεσολογγίου, με την οποία απορρίφθηκε ως αβάσιμη κατ οὐσία η μηνυτήρια αναφορά του Ιωάννη Ξύκη, με την οποία όψιμα εγκαλούσε τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου για κακή διαχείριση της δωρεάς. Και βέβαια εκκρεμεί ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών η έγκληση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κατά του Ιωάννη Ξύκη για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση αναφορικά με την ίδια συκοφαντία.

Στα πλαίσια της συκοφαντικής εκστρατείας που είχε εξυφανθή το 2013, κατά την οποίαν οι συκοφάντες δεν σεβάστηκαν την Εκκλησία, ούτε τα Κληροδοτήματα της Ναυπάκτου, ούτε το μέλλον των νέων της, ούτε την αδυναμία των γηρατειών της, και για δικούς τους λόγους και σκοπιμότητες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν μια δωρεά για να δυσφημήσουν τον Μητροπολίτη, είχε επιστρατευθή, ως οιονεί εκπρόσωπος τύπου, και ο καταδικασθείς Ιωάννης Πορφύρης, αλλά και άλλες Εφημερίδες και ιστοσελίδες, κατά των οποίων επίσης υποβλήθηκε έγκληση από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και αναμένεται η εκδίκασή της.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ

Τα γεγονότα

Ο Ιωάννης Ξύκης σταμάτησε την δωρεά του (συνολικού ύψους 781.632,16 ευρώ) προς το Ίδρυμα Γ. Καπουρδέλη, για την ανέγερση Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΟ.Φ.Η.), τον Ιανουάριο 2006. Οι λόγοι που επικαλέσθηκε αργότερα ήταν η διαφωνία του για την ονομασία, το καταστατικό και την σφραγίδα του Ιδρύματος, στους οποίους λόγους το Ίδρυμα απήντησε προσηκόντως.

Από το 2006 έως και τις 12 Ιανουαρίου του 2013 ο Ιωάννης Ξύκης δήλωνε δημοσίως ότι δεν αποδίδει «την παραμικρή απόδοση μομφής η υπόνοιας η υποψίας για διάπραξη ατασθαλιών» και ότι «σέβομαι, εκτιμώ και υπολείπομαι όλους όσους ασχολήθηκαν με την διαχείριση των οικονομικών του Ιδρύματος».

Τον Ιανουάριο του 2013 ο υπερογδοηκοντούτης πλέον Ιωάννης Ξύκης ξαφνικά άλλαξε στάση. Η αλλαγή αυτή συμπίπτει χρονικά, εκτός των άλλων, και με την εμπλοκή του Ιωάννη Πορφύρη στην υπόθεση, αλλά και με το ότι στις 10, 12 και 30 Ιανουαρίου 2013, ο Ι. Πορφύρης πρωτοστατεί σε οχλοκρατικές εκδηλώσεις των οπαδών της Μονής Μεταμορφώσεως στην Ναύπακτο κατά του Μητροπολίτου Ναυπάκτου, φωνάζοντας με τηλεβόα (ντουντούκα) υβριστικά και συκοφαντικά συνθήματα, παρακινώντας και τους οπαδούς της Μονής να φωνάζουν εν χορώ τα συνθήματα αυτά!

Στις 16 Ιανουαρίου 2013 –μία μέρα πριν την δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος περί διαλύσεως του νομικού προσώπου της Μονής Μεταμορφώσεως– ανεβαίνει στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα του Ιωάννη Πορφύρη «EtolPatrasNews», μέσω της οποίας, κυρίως, αρχίζει μια εκστρατεία δυσφημηστικών, υβριστικών και συκοφαντικών δημοσιευμάτων κατά του Μητροπολίτου Ναυπάκτου. Στο Δικαστήριο κατατέθηκαν περί τα 40 τέτοια «πρωτοσέλιδα» δημοσιεύματα ικανά για υποβολή αυτοτελούς για καθένα εγκλήσεως εναντίον του, με αμέτρητα σχόλια κλπ. Μια σειρά από αυτά, περί τα 15, αναφέρονταν στο Ίδρυμα Γ. Καπουρδέλη - Ιωάννη Ξύκη, με τελευταίο το συκοφαντικό δημοσίευμα για το οποίο και τελικά καταδικάσθηκε. Το στήσιμο της ιστοσελίδας και ο τρόπος παρουσίασης η καλύτερα διαστρέβλωσης των θεμάτων παρέπεμπε σε επαγγελματία η επαγγελματίες δημοσιογράφους, ειδικευμένους σε ανύπαρκτα σκάνδαλα και απροκάλυπτες συκοφαντίες.

Στις 29 Ιανουαρίου ο Ιωάννης Ξύκης από την Νέα Υόρκη όπου ζη, αναθέτει την πληρεξουσιότητά του σε έλληνα δικηγόρο, ο οποίος ήταν και δικηγόρος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Σκάλας Ναυπάκτου.

Τον Απρίλιο 2013 αρχίζουν τα πρώτα συκοφαντικά δημοσιεύματα από συγκεκριμένες ιστοσελίδες κατά του Μητροπολίτου Ναυπάκτου για την υπόθεση της δωρεάς Ξύκη και στις 7 Μαΐου κατατίθεται από τον Ιωάννη Ξύκη μηνυτήρια αναφορά, μετά από «αξιολόγηση των στοιχείων» από τον νέο δικηγόρο.

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2013 ο Ιωάννης Πορφύρης, ο και επικεφαλής της δημόσιας υβριστικής και συκοφαντικής εκστρατείας κατά του Μητροπολίτου, δημοσιεύει συκοφαντική ανακοίνωση του Ιωάννη Ξύκη, εκδοθείσα δια του δικηγορικού γραφείου του πληρεξουσίου δικηγόρου του, με δικά του –του Πορφύρη– σχόλια, που αποτελεί μνημείο κατασκευασμένης συκοφαντίας. Το εξωφρενικό είναι ότι τα ίδια τα αποσπάσματα και κομμάτια των δύο εγγράφων που χρησιμοποιήθηκαν –από τα πολλά στοιχεία που «αξιολογήθηκαν» και από τα αμέτρητα στοιχεία (1 tera, κατά δήλωσή του) που έχει στο αρχείο του ο Ιωάννης Πορφύρης– αποδεικνύουν το ανυπόστατο της συκοφαντίας! Και όμως, έπρεπε να διασυρθή ο Μητροπολίτης, γιατί έτσι το ήθελαν ορισμένοι!

Η συκοφαντία δημοσιεύθηκε ως πρωτοσέλιδο (!!) σε Κυριακάτικη Εφημερίδα Πανελληνίου κυκλοφορίας (ΤΟ ΠΑΡΟΝ, 6-10-2013) με τίτλο «Νέοι τριγμοί στην Εκκλησία: Βαριά καταγγελία κατά του Μητροπολίτη Ναυπάκτου. Έλληνας επιχειρηματίας από την Ν.Υόρκη τον κατηγορεί για κατάχρηση δωρεάς 800.000 δολλαρίων!», και το δημοσίευμα της εφημερίδος ΤΟ ΠΑΡΟΝ το αναδημοσιεύει και πάλι ο Ιωάννης Πορφύρης και εν συνεχεία διαδίδεται σε όλο το διαδίκτυο.

Κατόπιν της πολύχρονης αυτής συκοφαντικής εκστρατείας και ιδίως κατόπιν της απίστευτης αποθράσυνσης των συκοφαντών που εκφράσθηκε στα τελευταία αυτά δημοσιεύματά τους, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου εξέδωσε αυθημερόν ανακοίνωση και ήταν πλέον αναγκασμένος να προβή σε νόμιμες ενέργειες, προκειμένου να προστατεύση την Εκκλησία, την αλήθεια, τα Κληροδοτήματα της Ναυπάκτου και την Ναύπακτο από τους δεινούς συκοφάντες.

Η κατάληξη της μηνυτήριας αναφοράς του Ι.Ξύκη

Η μηνυτήρια αναφορά του Ιωάννη Ξύκη, μετά από ελέγχους των Επιθεωρητών του Υπουργείου και του ΙΚΑ που διαπίστωσαν την διαχείριση του Ιδρύματος αρίστη μέχρι και το τελευταίο ευρώ, τίθεται στο αρχείο, με την υπ' αριθμ. 65/2014 Διάταξη της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Μεσολογγίου.

Το 2015 εκδίδεται και η Έκθεση Φορολογικού Ελέγχου από Ελεγκτές της ΔΟΥ Αγρινίου, που επίσης πιστοποιούν την αρίστη φορολογική κατάσταση του φακέλλου ανεγέρσεως του Γηροκομείου.

Η Δίκη της 28-11-2016

Η έγκληση κατά του Πορφύρη εκδικάσθηκε στις 28-11-2016 και κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δεκαοκτώ μηνών.

Εντύπωση προκάλεσε η μη εμφάνιση του κατηγορούμενου, ο οποίος δικάσθηκε ερήμην!  Επίσης εντύπωση προκάλεσε η απουσία των «συναγωνιστών» του κατά τις οχλοκρατικές υβριστικές εκδηλώσεις και η απουσία του Ιωάννη Ξύκη η εκπροσώπου του.

Το Δικαστήριο, εκτός από τις Εισαγγελικές Διατάξεις και τα πορίσματα των αρμοδίων Υπηρεσιών, ανέγνωσε και τα αμέτρητα δημοσιεύματα του κατηγορουμένου με το «επαγγελματικό» στήσιμό τους, το ότι μέχρι σήμερα όποιος αναζητά στοιχεία για το όνομα «Ξύκειο» στο διαδίκτυο βρίσκει στην πρώτη σελίδα αναζήτησης αποκλειστικά τα συκοφαντικά δημοσιεύματα του Ιωάννη Πορφύρη κ.π.α.

Η σχέση με την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως

Στο Δικαστήριο υποστηρίχθηκε η σύνδεση του κατηγορουμένου με την Μονή Μεταμορφώσεως, της οποίας υπήρξε, κατά δήλωσή του, δόκιμος μοναχός –βλ. σχετικό βίντεο της 22-4-2014– ενώ ο Ιερομ. Σπυρίδων Λογοθέτης απεκάλεσε δημοσίως τον Ιωάννη Πορφύρη «πνευματικό μου [του] παιδί» (6-8-2013), μεσούσης της κατασκευασμένης και μεθοδικής συκοφαντικής εκστρατείας κατά του Μητροπολίτου. Ο Ιωάννης Πορφύρης άρχισε την δυσφημηστική και συκοφαντική δράση του από την ιστοσελίδα του, ταυτόχρονα με την έκδοση του Π.Δ. 5/2013 περί διαλύσεως του νομικού προσώπου της Μονής.

Με την ευκαιρία ας σημειωθή ότι όλα τα μέλη της Μονής Μεταμορφώσεως, την οποία υποστήριζε φανατικά ο κατηγορούμενος, παραπέμπονται δια του υπ' αριθμ. 85/2016 Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδος σε Δίκη για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος και ποσού ιδιαίτερης μεγάλης αξίας (2.700.000 ευρώ, περίπου), ενώ η Μονή έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άλλα 3.500.000 ευρώ περίπου.

Συμπερασματικά

Ο Φάκελλος «Γ. Καπουρδέλη - Ι. Ξύκη» επί τέλους άνοιξε. Μετά από τρία χρόνια η Δικαιοσύνη άρχισε να δικάζη τους πρωτεργάτες της εκ του μηδενός κατασκευασμένης συκοφαντικής εκστρατείας κατά του Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, κατά του Ιδρύματος Γ. Καπουρδέλη - Ι. Ξύκη, κατά του Γηροκομείου Ναυπάκτου και κατά των Κληροδοτημάτων της Ναυπάκτου, και ελπίζουμε στην αποκάλυψη όλων των ενόχων, φανερών και αφανών. «Ο ψεύτης και ο συκοφάντης... τον πρώτο χρόνο χαίρονται». Έρχεται η ώρα της δικαιοσύνης και ο πέλεκύς της είναι βαρύς.

Ευχόμαστε πρωτίστως για την μετάνοια όλων των συκοφαντών, την εκζήτηση συγγνώμης, αλλά και την διατύπωση της αλήθειας και την αποκατάσταση του Ιδρύματος και όλων των συκοφαντηθέντων.

(Πηγή: parembasis.gr )

 

Ραδ. Σταθμός Ι.Μ. Ηλείας 107,6FM

radiosima