Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σχολή Βυζ. Μουσικής και Αγιογραφίας

Η Σχολή Βυζ. Μουσικής και Αγιογραφίας ιδρύθηκε το 1978. Στεγάζεται εις την Ι. Μονήν Παναγίας Εσοδιωτίσσης (Σουδιώτισσα) Αγ. Ιωάννου Λετρίίνων Πύργου, σε εξαόροφρο πολυεπίπεδο κτίριο που λειτουργεί και ως Οικοτροφείο, φιλοξενώντας ετησίως περί τους 20 τροφίμους. Έχει δύο Τμήματα: α) Τμήμα Βυζαντινής Μουσικής, και β) Τμήμα Βυζ. Αγιογραφίας.

Τμήμα Βυζαντινής Μουσικής: Σκοπός της Σχολής μας είναι η εκμάθησις της παραδοσιακής Βυζ. Μουσικής, για την πλήρωσι των αναλογίων των Ιερῶν Ναών. Συγχρόνως όμως καλλιεργείται και η θεωρία της Βυζ. Εκκλησιαστικῆς Μουσικής και δίνεται η δυνατότητα στούς αποφοίτους της να συνεχίσουν ανώτερες Μουσικές σπουδές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας είναι Σχολή ανεγνωρισμένη από το Κράτος.

Στη Σχολή οι σπουδαστές γνωρίσουν τήν Βυζ. Μουσικήν, για να αποδίδεται κατά τον καλύτερον τρόπον η μελωδία των ύμνων της Εκκλησίας μας, να επιτυγχάνεται η ψυχική καλλιέργεια των ανθρώπων, να ηρεμούν εσωτερικά και να γαληνεύουν, για να επιτευχθή ο απώτερος σκοπός του ανθρώπου, που είναι η επικράτησις της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της ενότητος των ανθρώπων, ώστε να εκλείψουν οι διαιρέσεις, τα μίση, οι πόλεμοι και οι αποστάσεις μεταξύ των. Στην Σχολήν μας καλλιεργείται η καθόλου μουσική παιδεία του Ηλειακοῦ Λαού. Εξυψώνεται η ψυχή του ανθρώπου και ενώνεται με τον Θεόν.

Τμήμα Βυζαντινής Αγιογραφίας: Με το Τμήμα τούτο αποσκοπεί στο να διατηρηθή η παράδοσις της Βυζαντινής τέχνης της αγιογραφίας (τοιχογραφίας, φορητών εικόνων και ψηφιδωτών) στον Λαόν μας, η εκμάθησις της τέχνης αυτής σε νέους καλλιτέχνες αγιογράφους και η διακόσμησις των ιερών Ναών μας με γνήσιες βυζαντινές εικόνες. Συγχρόνως καλλιεργείται το καλλιτεχνικόν συναίσθημα του Λαού.

Η Σχολή Βυζ. Μουσικής και Αγιογραφίας πραγματοποιεί κάθε χρόνο δημόσια συναυλίες σε μεγάλες πόλεις της Ι.Μ. Ηλείας. Επίσης κατ ἔτος πραγματοποιεί Εκθεση Βυζ. Αγιογραφίας και Ζωγραφικής, καθώς και συναυλίες παραδοσιακών οργάνων.(Λαούτο,τουμπερλέκι, κανονάκι). Σ ὅλες αυτές τις εκδηλώσεις γεμίζουν οι αίθουσες από Χριστιανούς και δη νέους. Ο προϋπολογισμός δαπάνης αυτών των εκδηλώσεων ξεπερνά τις 5.000 ΕΥΡΩ.

Για την πραγματοποίησιν αυτών των εκδηλώσεων η Σχολή έχει προσλάβει καθηγητάς και των δύο τμημάτων. Ητοι: Πέντε Καθηγητάς για την εκμάθησι της Βυζ. Μουσικής, τρεις Καθηγητάς για την εκμάθησι των παραδοσιακών οργάνων, δυο Καθηγητάς για την εκθάμησι της Βυζ. Αγιογραφίας και Ζωγραφικής και μια Καθηγήτρια για την εκμάθησι του Ψηφιδωτού. Τα έξοδα ετησίως για την μισθοδοσίαν του ως άνω προσωπικού ξεπερνούν τις 45.000 ΕΥΡΩ.

Δια την καλυτέραν απόδοσιν της Σχολής λειτουργούν Παραρτήματα εις πόλεις και χωριά του Νομού Ηλείας, εκτός των δύο μεγάλων πόλεων Πυργου και Αμαλιάδος. Ήτοι: Εις Γαστούνην, Λεχαινά, Βαρδα. Καράτουλα, Σμίλα, Λαλα και Λαμπεία.

Εις την Βυζ. Αγιογραφίαν φοιτούν 150 παιδιά, εἰς την Ζωγραφικήν 180 παιδιά, εἰς το Ψηφιδωτό 30 παιδιά. Εις την Βυζ. μουσική φοιτούν 200 παιδιά και εἰς τα παραδοσιακά όργανα 100 παιδιά.

Επίσης η Σχολή έχει υπογράψει Συμβόλαιο ανταλλαγής επισκέψεων με το Σχολείον Πολιτισμού της Κορνα Μπάνια Σοφιας Βουλγαρίας και κατ ἔτος πραγματοποιείται ανταλλαγή επισκέψεων αμφοτέρων των Σχολών, με 20 μαθητές και 10 Συνοδούς Καθηγητάς για για 10 ημέρες. Τα δικά μας παιδιά στην Σοφια και της Σχολής της Σοφιας στην Σχολή μας. Τέλος, φιλοξενεί κατ ἔτος το Κλασσικό Σχολείον Μοσχας με Ελληνική κατεύθυνσι του Πατριαρχείου Ρωσίας για ένα μήνα, με 60 μαθητές και 10 συνοδούς καθηγητάς.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΧΟΛΗΣ:  Αρχιμ. Νεκτάριος Μπακόπουλος

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 26210 23533 - 6972 728955
 

Site:  https://byzantini-sxoli.gr/

e-Mail: byzantinisxoli@gmail.com